Kreatív tánc Parkinson-kórral és Sclerosis Multiplex-szel élők számára

Az idei tanév első félévében egy olyan újdonsággal bővül a kínálat, amely kuriózumnak mondható hazánkban, ugyanis kifejezetten Parkinson-kórral és Sclerosis Multiplex-szel élők számára indul egy kurzus. A szakemberek szerint a mozgás, a tánc hozzájárulhat a résztvevők kiegyensúlyozottabb életéhez, állapotuk javulásához.

A pécsi Parkinson Betegek Egyesületének elnöke, Golobné Wassenszky Rita szerint nagy segítséget jelent a felajánlott lehetőség, és örömmel vesznek részt ezen a programon: „A Parkinson-kór degeneratív idegrendszeri betegség, amelyet meggyógyítani nem lehet, de gyógyszeres kezeléssel és mozgásterápiával a tünetek csökkenthetők, és a betegek életmi-nősége hosszú ideig fenntartható. – tájékoztatott az elnök a kezdeményezés kapcsán. „A rendszeresen végzett testmozgás segít megtartani a jó testhelyzetet, az egyensúlyt, erősíti az izmokat és az ízületeket. A tánc során az átélt mozgásélmény bizonyítottan dopamin és szerotonin felszaporodást idéz elő a szervezetben. Így javul a mozgás, amely a betegek pszichés állapotát is kedvezően befolyásolja.” – mondta el Golobné Wassenszky Rita.

A projektvezető, Bánkyné Perjés Beatrix egy Hollandiában szerzett tapasztalat hatására kezdeményezte a kurzus indítását: „Felemelő érzés volt együtt táncolni Parkinson és SM be-tegekkel, akik teljes mértékben átadták magukat a mozgás örömének. Nem jelentett gátat a bot, a nehezebb járás vagy akár a kerekesszék sem. Ezt a lehetőséget szeretnénk kínálni idehaza is.” – mondta el a projektvezető. Az érdeklődők további információt kaphatnak a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

A PTE Táncoló Egyetemen a kezdetektől eddig több mint huszonötezer jelentkező közel hat-van féle kurzussal ismerkedhetett meg. A projekt állította fel 2005-ben az egy időben legtöb-ben hastáncolók Guinness rekordját, majd 2010-ben újra e cím birtokosa lett 826 regisztrált közreműködővel. 2011-ben létrejött a PTE Táncegyüttes is, akik egyetemi és külső rendez-vényeken, egész estés táncesteken, neves előadók vagy éppen sportcsapatok táncosaiként mutatkoznak be rendszeresen.

(forrás:Pécsi Napilap)