Biotin: új progresszív és RRSM gyógyszer a láthatáron

 

Mi az a biotin?

 

 

A biotin egy, a B-vitaminok családjába tartozó, recept nélkül kapható vitamin, ami B7-vitamin vagy H-vitamin néven is ismert. A biotint az ember szervezete nem tudja előállítani, így azt általában különböző ételek − például tojás, tejtermékek, teljes kiőrlésű gabona, hús, mandula − formájában visszük be a szervezetünkbe.

 

Milyen hatással van a biotin az SM betegekre?

 

Egy korábbi, kevés személlyel végzett kutatás azt találta, hogy a nagy dózisú (100-300 mg/nap) biotin az elsődleges progresszív és másodlagos progresszív SM betegek 91,3%-ának mérhető javulást hozott az állapotában a kezelés megkezdésétől számított 2-8 hónap után.

 Egy későbbi, több beteget vizsgáló, randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált (azaz sokkal komolyabb) kutatás azt találta, hogy a 300 mg/nap biotin mindössze a vizsgált betegek 12,6%-ánál bizonyult hatásosnak. A hatásosság ebben az esetben azt jelentette, hogy a betegek EDSS értéke legalább 1 pontot − illetve EDSS 6-7-es betegek értéke legalább fél pontot − javult, vagy járási képességük minimum 20%-kal fejlődött.

 

Ugyanakkor akadt olyan vizsgálat is, ami nem tudta kimutatni a biotin kedvező hatását.

 

Mivel azonban az eddigi eredmények nagyon biztatóak, jelenleg egy harmadik fázisú kutatáshoz keresnek betegeket. Magyarországról sajnos nem lehet jelentkezni, de az Amerikában, Csehországban, Németországban vagy Angliában élő betegek itt csatlakozhatnak a programhoz. Ha a szer ezúttal is hatásosnak bizonyul, megindulhat a törzskönyvezési eljárás, aminek végén hivatalos SM gyógyszerré válhat a nagy dózisú biotin (jelenlegi csúnya nevén MD1003).

 

Az eddigi kísérletek során a szert minden beteg jól tolerálta, számottevő mellékhatás nem jelentkezett.

 

Hogyan hat a biotin?
A biotin nem az immunrendszerre hat. Hogy hogyan segít a progresszív SM betegeknek, az még nem teljesen tisztázott. Valószínűleg a myelin termelését fokozza, így segíti a remyelinizációt, valamint az axonok oxigénhiányos állapotát csökkenti a normális működéshez szükséges energia biztosítása révén. Mindkét folyamat jótékony hatással lehet a relapszáló-remittáló és a progresszív betegek számára egyaránt.

Hogyan lehet biotinhoz jutni?
A biotin egy recept nélkül kapható vitamin. Bár a kutatások még folyamatban vannak, egyes betegek jelenleg is próbálkoznak vele, sőt van olyan amerikai neurológus, aki már most ajánlja a betegeknek az alkalmazását.

egy doboz 5000 mikrogrammos biotin kapszula

Bár a biotin nem receptköteles, a megvásárlása nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolná az ember. Az általunk talált legnagyobb hatóanyagú tabletta mindössze 5000 μg-ot, azaz 5 mg-ot tartalmaz, így napi 60 db-ot kellene bevenni belőle, hogy a kísérletben alkalmazott 300 mg értéket elérjük. Ez pont egy 2490 Ft-os doboz teljes tartalma. Külföldről is maximum kétszer ennyi hatóanyagot tartalmazó tablettát lehet rendelni. További probléma lehet, hogy ezek a vitamintabletták egy sor más adalékanyagot is tartalmaznak, melyeket nem feltétlenül ajánlott ilyen nagy mennyiségben fogyasztani.

egy zacskó biotin por 

A legígéretesebb megoldás az Amerikából rendelhető Pure biotin por. Bár a linkelt oldal nemzetközi szállítást is vállal, egyes termékeket jogi okokból nem kézbesíthetnek mindenhova, és nem találtunk információt arról, hogy a biotin rendelése ilyen szempontból akadályba ütközik-e. Az itt kapható biotin por felhasználásához szükséges még egy mikromérleg beszerzése is. A port ezután meleg vízben hígítva lehet fogyasztani.

Fontos tudni, hogy a kísérletek során jó minőségű biotint használtak, az étrendkiegészítőként forgalmazott szerek azonban nem esnek át a gyógyszerekhez hasonló minőségbiztosításon, így nem biztos, hogy az így vásárolt szer is ugyanolyan jó minőségű lesz. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a kutatások alapján a biotint 2-8 hónapon át kell szedni, mire az esetleges pozitív hatásai jelentkeznek.

Amennyiben úgy gondolod, hogy a biotin jó hatással lehet egészségedre, és szívesen kipróbálnád, a teszt előtt mindenképpen érdemes kikérned a neurológusod véleményét. Bár a nagy mennyiségű biotin az eddigi ismereteink alapján biztonságosnak mondható, egyes esetekben hatással lehet a vérképre, amiről az orvosaidnak mindenképpen érdemes tudniuk.