A világon jelenleg körülbelül 2,5 millió embert érinthet a jó hír. A szklerózis multiplex ugyanis olyan idegrendszeri betegség, amely leginkább a fiatal felnőtteknél jelentkezik, kialakulásának oka pedig mind ez idáig ismeretlen, így a betegséget pillanatnyilag gyógyítani sem lehet. 

Röviden annyit tudni a szklerózis multiplexről, hogy krónikus, a központi idegrendszer fehérállományának gyulladásos betegsége, melynek következtében károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő, úgynevezett myelin is. Az esetek felében a visszafordíthatatlan szövetkárosodás rokkantsághoz vezet, de kialakulhatnak beszédproblémák, folyamatos fáradtságérzet és állandó fájdalom is. 

 Kutatók azt már régóta sejtették, hogy a betegség kialakulásában fontos szerepet játszhat a sejtek energiaközpontja, a mitokondrium, ezért az Exeteri és az Albertai Egyetemek kutatói is ezt a sejtszervecskét vizsgálták. Ekkor fedeztek fel egy Rab32-re keresztelt fehérjét a mitokondrium közvetlen közelében, a sejt azon részében, ahol a kálcium tárolódik. A Rab32 nagy mennyiségben kizárólag a szklerózis multiplexes emberek sejtjeiben fordult elő. 

A Rab32 következtében a beteg sejtekben tulajdonképpen kommunikációs zavar lép fel a mitokondrium és a kalciumtároló sejtrészek között, és ez tönkreteszi az idegsejteket.

A kutatók csak sejtik, hogy a Rab32 benyomulását sejten belüli és nem kívüli folyamatok idézik elő, mindenesetre az adott fehérje további vizsgálatával az orvoskutatók előbb vagy utóbb a szklerózis multiplex gyógyítására is rájöhetnek.

(forrás: nlcafe)